Styr på vitaminerne?

Kalcium 
Kalcium er godt for din knogler, nerver, muskler, blodkar, og sørger for at det hele ligesom fungerer ordentlig. Størstedelen af dit kalcium indtag får du igennem føden. Men med alderen, bliver du dårligere til at absorbere. Og hvis du ikke får nok kalcium, bliver dine knogler svage og brækker nemt. Når du bliver ældre og rammer overgangsladeren, bør du begynde at spise kalcium som tilskud. Ellers finder du calcium i mælk, yoghurt, ost, samt andre mælkeprodukter. 

Vitamin B12
Det styrker dit blod og dine nerveceller, som du får fra animalske fødevare. Det er for eksempel kød, fisk, æg mm. Måske du har lagt mærke til nogle drikke-yoghurter, hvor der står indeholder B12 udenpå. Igen når man bliver ældre, så bliver kroppen sværere ved at hive vitamin B12 fra de fødevarer vi spiser, så derfor bør man spise vitaminer når man kommer i overgangsalderen. 

Vitamin B6
Disse vitaminer hjælper dig med at bekæmpe bakterier, samt producere energi til kroppen. B12 sørger også for en god mental styrke, som styrker hjernen. En god kilde til vitamin B6 er fede fisk, som laks, ørred, kikærter og forskellige morgenmadsprodukter. 

Magnesium
Magnesium skal din krop bruge for at danne knogler og proteiner. Desuden har det en påvirkning på dit blodsukker, og sørger for det er stabilt. Magnesium fås også i fr og nødder og sunde, grønne grøntsager. 

Omega-3
Sunde fedtsyrer, som du finder i fede fisk, som laks og ørred, valnødder, herfra, rapsolie. Kroppen kan ikke selv producere omega-3 fedtsyrer, hvilket egentlig er mærkeligt, da det er vigtigt for rigtig mange ting i din krop. Det er godt for dine øjne, din hjerne, og ikke mindst, så påvirker det sædceller hos mænd. Desuden kan de reducerer aldersrelaterede sygedomme. 

Zink
Zink påvirker din lugtesans og din smagssans. Desuden er det godt mod infektioner og betændelser i kroppen. Zink kan du spise dig til ved at spise krabbe, oksekød, østers og diverse morgenmadsprodukter. 

Selen
Når man har infektioner eller betændelse i kroppen, så spiller selen en stor rolle. Selen påvirker også dine muskler, så de forbliver stærke. Spis et par nødder om dagen, og du vil kunne opretholde et godt niveau af selen i kroppen. Men pas på med ikke at få for meget selen, fordi det kan godt have bivirkninger. Bivirkningerne kan være hårtab og porøse negle. 

Hvis du er i tvivl om du mener en eller flere af ovenstående vitaminer, anbefales det at kontakte din læge, som kan tage en blodprøve. På den måde kan man se de forskellige niveauer.