Sådan holder du dine tænder hvide

Alle mennesker drømmer om at have det perfekte sæt tænder, som står snorlige og toner hvidt frem, når personen smiler til alle omkring sig. Tænderne er det sociale visitkort, siges der populært, men hvad skal du gøre for at holde dine tænder flotte og hvide? Det ser vi på her.

Indlægget er lavet i samarbejde med https://teamtand.dk/, der er professionel tandlæge i Greve og Hundige, hvorfra de driver en moderne tandlægeklinik.

Tænk over dine livsstilvaner

Din livsstil har stor indflydelse på, om dine tænder er sunde samt flotte og hvide. Det er særligt brugen af tobak fra cigaretter, piber og andet, som er rigtig skidt for dine tænder og dit tandkød. Tobaksrøg er nemlig ikke kun skidt for kroppen, men også for dine tænder. Tobakken efterlader dine tænder gule og eventuelt plettede, hvilket kan have den stik modsatte effekt end et flot hvidt smil. Dertil er der de altid tilstedeværende kræftrisikoer, som er en del af det at ryge.

Tro heller ikke, at du kan erstatte cigaretterne med for eksempel snus, som igen er kommet på mode – særligt hos de unge. Snus er frygteligt skidt for tandkødet, og kan ætse små lommer i dit tandkød, som aldrig kommer igen.

Livsstilsvaner inkluderer også områder som kost. Tænk i den forbindelse over, hvor meget sukker du indtager, da dette kan give huller i tænderne. Mange får ekstra meget sukker fra søde drikke som for eksempel juice eller cola, og faktisk får de også potentielt skadelige mængder syre fra netop sodavand, men i høj grad også fra kaffe.

Begræns derfor indtaget af sukker og syreholdige kilder – og drop helt tobakken!

Husk at pleje tænderne hver morgen og aften

Du bør børste dine tænder 2 gange dagligt, hver gang i minimum 2 minutter. Dit værktøj skal også være i orden, når du børster dine tænder. Hav derfor altid en god tandbørste – gerne en elektrisk, da disse fjerner væsentlig mere plak og desuden har praktiske funktioner. De praktiske funktioner kunne for eksempel være en timer, som angiver hvornår du har børstet længe nok. Det kan for eksempel også være diode, som lyser op, hvis du trykker for hårdt, når du børster. Det at trykke for hårdt når man børster, kan nemlig slide dit tandkød væk og blotte dine tandhalse.

Foruden selve tandbørstningen, bør du dagligt rense med tandtråd. Det skal du gøre for at komme ind imellem tænderne og få fjernet det skidt, som tandbørsten simpelthen ikke kan nå ind til.

Overhold desuden dine aftaler hos tandlægen, som er med til at holde dine tænder fine og rene, samt rådgive hvis der er ved at opstå problemer. God rådgivning og en præventiv indsats kan gøre en kæmpe forskel, for dig der vil beholde dine sunde tænder.